Sól nie tylko w kuchni

Na temat soli kuchennej często prowadzi się burzliwe dyskusje. Modne jest rozprawianie, w jakim stopniu należy ograniczyć jej spożywanie, by nie wyrządzać szkód w swoim organizmie.

Tymczasem nie wolno nam zapominać, że sól to nie tylko popularna przyprawa, ale również surowiec mineralny. Większość z nas przynajmniej raz w życiu, często jeszcze w czasach szkolnych, miała okazję wybrać się do najpopularniejszej kopalni soli w Polsce – do Wieliczki.

Właśnie tam możemy zaobserwować, gdzie rozpoczyna swoje istnienie sól kamienna, która po określonym czasie i odpowiedniej obróbce trafia na nasze stoły. Trzeba przyznać, że sól w swoim „naturalnym środowisku” robi nie lada wrażenie.

Właśnie dlatego kryształy soli pełnią czasami także rolę ozdób, na przykład w formie popularnych lampek. Ciekawostką jest to, że pierwiastki składające się na cząsteczkę soli, w pojedynkę nie są zbyt przyjazne dla człowieka.

Chlor jest gazem silnie trującym dla przedstawicieli rasy ludzkiej. Tymczasem sód w ogóle nie występuje w przyrodzie w samodzielnej postaci.

Wspólnie tworzą związek, który dla człowieka jest całkowicie nieszkodliwy, pod warunkiem, że nie stosuje się go w nadmiarze.

www.gramofon.com.pl