Materiałowe serwety

Wraz z biegiem lat świadomość Polaków na temat odpowiedniego odżywiania się systematycznie wzrasta. Coraz chętniej zaglądamy do restauracji, które mogą wykazać się świeżością i wysoką jakością posiłków.

Zwracamy jednak uwagę nie tylko na to, co jemy, ale także, jak jemy. Coraz większą uwagę przywiązujemy do tego, czy te odwiedzane przez nas lub wybierane na specjalne okazje lokale mogą poszczycić się odpowiednim poziomem.

Szczególnie od miejsc, w których chcemy świętować ważne dla nas wydarzenia, wymagamy odpowiednio eleganckich dekoracji. Okazuje się, że jak w wielu innych sytuacjach życiowych, tutaj również diabeł tkwi w szczegółach.

Bardzo przyjemnym akcentem, znacznie wpływającym na elegancję stołu, jest zrezygnowanie z jednorazowych, papierowych serwetek, na rzecz tych znacznie trwalszych, materiałowych. Z pozoru mogłoby się wydawać, że jest to rozwiązanie niezbyt praktyczne.

W rzeczywistości jednak w ten sposób restauratorom udaje się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – z jednej strony zapewniają gościom dostęp do potrzebnych im serwetek, z drugiej zaś jednocześnie zyskują nowy materiał do wykonania dekoracji. Ze względu na to, że materiałowe serwety mogą prezentować się całkiem szykownie, często umiejscawiane są nie tylko przy talerzach gości.

Czasami można znaleźć je również na środku stołu, gdzie układane są w fantazyjne kształty. Najczęstszym zastosowaniem jest składanie pojedynczych serwetek w swojego rodzaju półstożki, a następnie ustawienie ich w taki sposób, by na stole tworzyły niewielkich rozmiarów okrąg lub gwiazdę.

Niemałe znaczenie ma również to, że można przyozdobić je klipsami w rozmaitej stylistyce. Dzięki temu dekoracja restauracyjnego stołu może bez problemu zmienić się w zależności od okazji, jaka akurat jest obchodzona.

www.kongresantropologiczny.pl